Mattillåtet

Mattillåtet vänder sig till den som har en ätstörning av något slag och som känner behov av hjälp med att komma tillrätta med den. Mattillåtet vänder sig även till vänner, familj och personer som arbetar professionellt med ätstörningar.

Med Mattillåtet vill Gisela van der Ster ge sådana garantier att man ska våga prova ett annat sätt att förhålla sig till mat och ätande – ett sätt som är vänligare mot kroppen. Som delmål på den resan vill Gisela van der Ster också ge redskap att höja livskvaliteten såväl fysiskt som psykiskt, avdramatisera enskilda livsmedel samt att man ska kunna lita på den inre känslan för vad kroppen behöver istället för att på förhand, utan att ha känt efter, bestämma det.

Och, sist men inte minst: att man ska börja leva här och nu, inte sedan.

Gisela van der Ster: "Sedan Mattillåtet kom ut första gången måste jag säga att det enbart – eller nästan enbart – har varit positiva omdömen. Jag säger nästan, för jag vet inte riktigt hur jag ska tolka reaktionen från en kvinna som blev ruskigt arg eftersom hon trodde att jag skrivit om henne. Så ´träffad´ kände hon sig av det jag hade skrivit. Tilläggas bör att jag aldrig har träffat henne.

Andra har kommenterat att det är skönt att få förklaring på saker, att det är bra att den är konkret, och som sagt att man känner igen sig i många av tankarna som redovisas där."